bin_header
 
Geschiedenis
 
Begin jaren 90, werd de West-Vlaamse grensstreek regelmatig geteisterd door gewelddadige en frequente criminaliteit (diefstallen met geweld en braak, ramkraken, enz) gepleegd door de zogeheten Franse “Kappabendes”. Met een telefoonpiramide begonnen handelaars bij onraad, elkaar te verwittigen. Op vraag van de inwoners werd er een werkgroep gevormd door de Rijkswacht van Ieper, om een samenwerking uit te werken tussen de politiediensten en de burgers.
 
In 1994 werd het BIN in België opgestart, na een bezoek aan het Britse Maidstone Neighbourhoodwatch door Majoor Dominique Demey, District-­-commandant van de Rijkswacht in Ieper. De verbindingsofficier van de Maidstone Police, PC Mick Wright, heeft zijn Belgische collega’s begeleid tot het verwezenlijken van een Neighbourhoodwatch schema, aangepast aan de Belgische vereisten.
 
watch
 
Onder het voorzitterschap van gangmaker Bertrand Pouseele werd op 9 december 1994 het eerste BIN geďntroduceerd. 50 handelaars uit het centrum van Poperinge vormden het eerste BIN. Momenteel zijn er meer dan 500 BIN’s actief in België, waarvan meer dan de helft in de provincie Antwerpen.
 
In de gemeente Edegem zijn in de lente van 2012 de eerste stappen gezet door toenmalig gemeenteraadslid Koen Metsu om binnen de gemeente meerdere BIN’s op te starten. Na zijn benoeming tot burgemeester (januari 2013), werd de uitvoering verwezenlijkt. Op 2 oktober 2013 werden vier BIN-charters ondertekend. Eerder, in juni 2012, was er in de gemeente Edegem een winkel-informatienetwerk WIN-EZO van start gegaan, een samenwerkingsverband met de Edegemse Zelfstandige Ondernemers om de veiligheid in de winkels te verhogen.